Op 2dehands brengen we kopers en verkopers bij elkaar. We hechten veel waarde aan vertrouwen, daarom vinden we het belangrijk dat je goed oplet met wie je handelt. Wij zijn namelijk niet betrokken bij de verdere verkoop. We merken dat internetoplichters steeds vaker proberen te
frauderen via WhatsApp. Maar hoe herken je deze fraude dan en wat kan je zelf doen om oplichting te voorkomen?
Hoe werkt fraude via WhatsApp?
- Smoes: De oplichter lokt je met een smoes naar WhatsApp of er wordt rechtstreeks een bericht naar WhatsApp gestuurd omdat je telefoonnummer bij je zoekertje staat.
- Nep-betaallink: Er wordt via WhatsApp een valse betaallink gestuurd met als vraag om 'ter controle' een klein bedrag over te schrijven.
- Nep-site: Via de link kom je op een valse site van Bancontact, Paypal of een bank terecht. De site lijkt sterkt op de echte website. Hier wordt je gevraagd om je bankgegevens in te vullen.
- Kopiëren data: De oplichter kopieert via deze nep-site de gegevens die jij invult en met die gegevens kunnen zij dan inloggen op jouw account en geld overschrijven naar hun rekening.
Zorg dat je veilig communiceert
- Voer al je gesprekken met de koper of verkoper via onze Chat. Wees extra alert als iemand snel wil overschakelen naar WhatsApp.
- Pas op met wie je jouw telefoonnummer deelt.
- Stuur nooit informatie (details, foto's of codes) van je bankkaart, je creditcard of internetbankieren door.
- Stuur ook nooit gegevens over je identiteit naar de (ver)koper zoals een foto van je identiteitsbewijs. Je loopt het risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
- Als een koper je direct benadert via WhatsApp of sms over je zoekertje, probeer dan het gesprek via 2dehands te laten verlopen door de koper te vragen om via het zoekertje zelf te reageren.
Controleer het zoekertje en de verkoper
- Is de verkoper bekend bij de politie? Controleer de verkoper online voordat je iets koopt door te zoeken via Google, sociale media en internetfora.
- Kijk naar de betrouwbaarheid van de foto’s. Met de website tineye.com kun je eenvoudig controleren of deze foto’s ook op andere websites staan.
- Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Wees kritisch en check de herkomst en de reden van verkoop. Recente voorbeelden van phishing vind je hier.
- Test je kennis over veilig handelen met de phishingtest van Safeonweb: Doe de phishingtest.
Betaal altijd veilig
- Zorg altijd voor een veilige betaling via de Betaalverzoeken met Bancontact die volledig via onze Chat gebeuren.
- Ga nooit in op verzoeken van particulieren om 1 cent over te maken. De oplichter zal je vragen om een klein bedrag (vaak € 0,01) over te maken, zogenaamd ter controle. Vervolgens ontvang je via WhatsApp of via email een nep-betaalverzoek. De link gaat vervolgens niet naar de website van een bank maar naar een nep-website. Deze site lijkt heel erg op de echte site. De gegevens die je invult worden door de oplichter gebruikt om in te loggen in jouw Internet Bankieren. Daarna zal de oplichter geld overmaken naar zijn eigen betaalrekening.
Toch opgelicht?
Is jouw transactie toch misgegaan en ben je opgelicht? Doe dan altijd
aangifte bij de politie. Een deel van de aangifte komt ook bij ons terecht, zodat wij preventieve maatregelen kunnen nemen.
Wil je nog meer weten over hoe je veilig kan handelen via 2dehands? Lees dan ook onze uitgebreide Help en Info pagina over dit onderwerp
hier.
Meer informatie
Ik ben opgelicht wat nu?Veilig Handelen tipsPhishing en fraude voorbeelden