De dierenrubriek is een populaire rubriek op 2dehands waarmee we tegemoet willen komen aan een behoefte van een grote groep bezoekers. Veel dieren vinden hierdoor een fijn nieuw thuis. Voordat je echter besluit een huisdier aan te schaffen, moet je je goed realiseren wat de gevolgen zijn voor jezelf, maar vooral voor het dier dat je in huis neemt. Koop nooit impulsief een huisdier. Klik hier voor meer tips.
Stel jezelf de volgende vragen voordat je een huisdier aanschaft:
- Waarom wil ik een huisdier?
- Heb ik genoeg tijd om het dier voldoende aandacht te geven?
- Heb ik genoeg tijd en geld om mijn huisdier goed te verzorgen?
- Past het dier bij mijn persoonlijkheid en woonsituatie? Maken er bijvoorbeeld (jonge) kinderen deel uit van mijn gezin of zijn er andere huisdieren aanwezig in mijn woning?
- Heeft het dier toegang tot een tuin?
- Wie zorgt voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?
- Welke stappen zal ik ondernemen indien mijn huisdier agressief gedrag vertoont dat een veiligheidsrisico kan veroorzaken voor mezelf en mijn omgeving?
Wees je er ook van bewust dat er regels gelden wanneer je een levend dier wilt kopen of verkopen, waaronder bijvoorbeeld de Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren. In deze wet staat onder andere dat de koper 16 jaar moet zijn of over de uitdrukkelijke toelating van een ouder of voogd hiertoe beschikken, dat dieren niet mogen lijden tijdens het transport, en dat een dier niet als prijs, beloning of gift mag worden uitgereikt.
Raadpleeg de website Belgium.be voor meer informatie, indien je meer advies wil om een impulsieve aankoop van een dier te voorkomen.
Beschermde diersoorten of bijproducten
Je kan op 2dehands ook zoekertjes tegenkomen met (exotische) dieren of met producten die van dieren afkomstig zijn of van hen zijn vervaardigd (dierlijke bijproducten). De meeste dieren en dierlijke bijproducten mogen legaal worden verhandeld, maar een aantal diersoorten en bijproducten worden beschermd door nationale en internationale wet- en regelgeving.
Veelal gaat het daarbij om (direct of indirect) met uitsterven bedreigde diersoorten. Je kan hierbij denken aan exotische dieren, zoals bepaalde vogels, maar ook apen, reptielen en schildpadden. Er zijn ook producten die afkomstig zijn van beschermde diersoorten of van hen zijn vervaardigd. Vaak zijn dit souvenirs die worden meegenomen vanuit verre vakantiebestemmingen. Populair zijn bijvoorbeeld snijwerkjes en sieraden van olifantenivoor, producten die van de schilden van zee- en landschildpadden zijn gemaakt, opgezette roofvogels en huiden van grote katten. In de brochure van de Federale overheidsdienst 'Een zeldzaam dier is geen souvenir' vind je meer informatie over vaak voorkomende (illegale) dierlijke bijproducten en enkele handige tips om zodanige producten te herkennen.
Internationale regels handel beschermde diersoorten en bijproducten
Voor de handel in en het bezit van beschermde dieren, dierlijke bijproducten en planten geldt onder meer de Europese verordening n° 1143/2014 en de internationale CITES Verordening. Op deze pagina kan je een lijst vinden met exotische planten en dieren waarvan het bezit, handel, kweek, transport en import verboden is. Meer informatie over het kopen of verkopen van exotische dieren of dierlijke bijproducten vind je op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Onthoud goed: koop geen dieren of dierlijke bijproducten zodra je twijfelt!
Handhaving
De inspectiedienst CITES is in België bevoegd voor de uitvoering en de controle van de CITES Verordening. Deze dienst werkt hiertoe eveneens nauw samen met de Federale Politie, de Administratie der Douane en Accijnzen , het Openbaar Ministerie en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Voor meer informatie rond het verkrijgen van een vergunning of Europees certificaat voor de legale handel in bedreigde wilde dieren en planten of bij meer specifieke vragen in verband met de handel in beschermde dieren of planten, kan je rechtstreeks contact opnemen met deze overheidsdienst op het algemene nummer +32 2 524 74 01 of via cites@health.fgov.be
Meer informatie
Wat zijn de regels voor het aanbieden van dieren?Tips voor het aanschaffen en het aanbieden van een huisdierHoe herken ik een goede fokker van honden en katten?