Salesforce

Wat zijn de regels voor het aanbieden van dieren?

Gegevens

 
TitelWat zijn de regels voor het aanbieden van dieren?
URL-naamwat-zijn-de-regels-voor-het-aanbieden-van-dieren
Description
Het is niet toegestaan om op 2dehands dieren aan te bieden of te vragen in strijd met de Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, de uitvoeringsbesluiten van deze wet (zoals het Koninklijk Besluit van 27 april 2007 houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren) en de Waalse Code voor Dierenwelzijn van 4 oktober 2018.
 
Het is de verantwoordelijkheid van de aanbieders van dieren en (potentiële) kopers om na te gaan of zij aan deze regels voldoen. Deze pagina is louter informatief. 
 
2dehands behoudt zich het recht voor om zoekertjes te verwijderen indien zij hier niet aan voldoen en/of de adverteerder van een zoekertje (tijdelijk) te blokkeren. 

Vlaanderen en Brussel 

Het plaatsen van zoekertjes met het oog op verhandeling van de diersoorten opgenomen op de positieve lijst is in principe verboden. In bepaalde gevallen en afhankelijk van de regio kan het toegestaan zijn, bv. in een gespecialiseerd tijdschrift of een gespecialiseerde website.

Op 2dehands mogen enkel nog zoekertjes van zoogdieren gepubliceerd worden indien ze:

  • Afkomstig zijn van een erkende honden-of kattenfokker met het oog op het verhandelen van de honden of katten geboren in zijn fokkerij; of
  • Afkomstig zijn van een erkend dierenasiel voor het herplaatsen van dieren; en
  • Betrekking hebben op zoogdieren op de positieve lijst; en
  • Niet uitgesloten zijn van verhandeling (bv. doordat ze illegaal zijn of het gaat om achtergelaten dieren of zwerfdieren, niet of te vroeg gespeende dieren, dieren die een niet toegelaten amputatie hebben ondergaan, etc.).

Een zoekertje maakt minstens melding van:

  • naam en adres van de adverteerder;
  • telefoonnummer of e-mail en postadres van de adverteerder;
  • erkenningsnummer;
  • diersoort, leeftijd, geslacht van het dier en zijn land van herkomst en van opkweek;
  • in voorkomend geval, ras, kruising of afwezigheid van ras bij dat dier;
  • in voorkomend geval, identificatienummer van het dier;
  • in voorkomend geval, sterilisatiestatuut van het dier;
  • prijs in voorkomend geval.

Zoekertjes zonder erkenningsnummer, met een ongeldig erkenningsnummer of een erkenningsnummer van iemand anders zijn niet toegestaan. 

Publiciteit met het oog op de verhandeling van een individueel dier is enkel toegestaan aan de hand van fotomateriaal van dat individueel dier.

Het is op 2dehands niet toegestaan om honden jonger dan 8 weken of katten jonger dan 12 weken zoals wettelijk bepaald, te verhandelen. Vermeld altijd in het zoekertje wanneer het dier is geboren en wanneer deze van de moeder worden gescheiden. 
 
Je kan voor meer informatie inzake de handel in gezelschapsdieren (met name kat en hond) in Vlaanderen terecht op de website van de Vlaamse overheid en op huisdierinfo.be en in het Brussels gewest op de website van Leefmilieu Brussel, Departement Dierenwelzijn. Zie ook de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen voor informatie over de regels rondom de handel in andere diersoorten (zoals rund, schaap, geit, varken en alpaca). 

Wallonië

Het plaatsen van zoekertjes met het oog op verhandeling van dieren op algemene advertentiesites zijn in Wallonië bij wet verboden en kunnen juridische gevolgen hebben. Meer informatie over deze wet lees je hier.
 
Enkel dierenasielen mogen op algemene advertentiesites in Wallonië dieren aanbieden met het oog op het plaatsen daarvan bij nieuwe eigenaars. Dergelijke advertenties moeten specifieke informatie bevatten. 
 
Als dierenasielen op Waals grondgebied aan nieuwe eigenaars dieren overdragen zijn de dierenasielen verplicht om te controleren of kopers (de (kandidaat) nieuwe eigenaars) een dier mogen houden en dienen in dit verband een register bij te houden. 

Zie ook de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen voor informatie over de regels rondom de handel in diersoorten zoals rund, schaap, geit, varken en alpaca.

Meer informatie


Powered by