Bedankt voor uw reactie. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Verkoop tips

 • We raden je aan om (indien mogelijk) persoonlijk met de verkoper af te spreken. Als je het product ophaalt en direct betaalt, is de kans op oplichting kleiner. Is ophalen niet mogelijk of wil je liever niet met cash betalen? Regel je betalingen dan gemakkelijker én veiliger online via Bancontact.


  Waar moet ik op letten?

  •    Verstuur nooit contact geld per post
  •    Maak duidelijke afspraken met de verkoper over betaling en verzending.
  •    Maak nooit grote bedragen over.
  •    Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen. Deze cheques kunnen ongedekt of vals zijn. 
  •    Op de website van De Belgische Bankenfederatie vind je tips over het herkennen van echte of valse eurobankbiljetten.
  •    Is de verkoper onbekend? Maak dan geen gebruik van Western Union of MoneyGram.
  •    Wees alert bij verzoeken om geld over te maken naar een bitcoin-adres. Deze adressen zijn anoniem en niet te herleiden naar een persoon.

  Maak duidelijke afspraken over de verzending en de eventuele transport- en verzekeringskosten. Lees meer hier hoe je de pakjes kan verzenden. 
 • Als je het artikel persoonlijk aflevert, weet je zeker dat je betaald wordt. 
  • Spreek liever niet af op een afgelegen plek.
   
  • Neem telefonisch contact op, bij voorkeur via een vaste lijn. 
   
  • Gebruik je gezond verstand en vertrouw op je gevoel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
   
  • Maak duidelijke afspraken met de koper: over de prijs, levering en garantie. 
   
  • Als koper kan je teleurstellingen voorkomen door je goed te informeren over het aangeboden product: vraag relevante productspecificaties (inclusief eventuele tekortkomingen) en duidelijke (hoge resolutie) foto's. 
   
  • Overweeg (zeker als het om grote bedragen gaat) om de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen in bijvoorbeeld een koopovereenkomst of een kwitantie als bewijs van betaling en levering. 

  Tip: bekijk hier een voorbeeld van een Auto Verkoopovereenkomst en een kwitantie voor betaling. 
 • Tips voor de Verkoper

  Op deze pagina vind je tips die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden bij verkoop van een product of dienst via 2dehands. Deze tips zijn er om je als verkoper zo goed mogelijk te informeren over internetoplichters. Wij raden je aan deze pagina goed door te nemen alvorens je overgaat tot een transactie. Klik ook op de links met meer informatie om jezelf nog beter te laten informeren over specifieke onderwerpen. 

  Wees altijd alert!

  Met onderstaande tips kan je het risico van oplichting minimaliseren.

  1. Persoonlijk contact en helder informeren

  - Van persoon tot persoon zaken doen is verreweg de meest veilige manier omdat je precies weet met wie je zaken doet. Dit geldt zeker als het om grote bedragen gaat. De koper kan het product persoonlijk inspecteren, meteen direct contant betalen en meenemen. 

  Als jouw handelspartner krampachtig probeert niet in persoon te willen handelen, wees dan alert. Iemand die betrouwbaar is, heeft hier doorgaans geen moeite mee.

  - Maak duidelijke afspraken met de koper, over de prijs, levering en garantie. 
  Het kan zijn dat je je er niet prettig bij voelt om onbekenden in huis te ontvangen dan wel bij onbekenden langs te gaan. Spreek in dat geval een voor beide partijen prettige (openbare) plek af om de transactie af te handelen, bijvoorbeeld buiten voor de deur van de verkoper of bij een winkelcentrum, postkantoor of bank.

  - Wees behoedzaam met het afspreken op afgelegen plaatsen (zoals parkeerplaatsen) en kijk uit met het meebrengen van grote sommen geld.

  - Neem bij voorkeur nog iemand mee: twee mensen zien en weten meer dan één. Laat je niet van de wijs brengen wanneer afspraken omtrent de ontmoeting op het laatste moment wijzigen (bijvoorbeeld omdat men alsnog door omstandigheden op een afgelegen plaats wil afspreken). Volg hierbij je gevoel: bij twijfel kan je altijd besluiten de transactie niet te laten doorgaan.

  - Maak contact via de telefoon, bij voorkeur via een vaste lijn.

  - Ga na of het is toegestaan om de betreffende producten of diensten te verkopen.

  - Het is de verantwoordelijkheid van onze bezoekers om te controleren of de producten of diensten mogen worden verhandeld op basis van wet- en regelgeving en de spelregels van onze website. 

  - Voor jouw gemak hebben we een lijst met voorbeelden van verboden of verdachte objecten en diensten opgesteld. Uiteraard dien je altijd zelf te controleren of je het object mag (ver)kopen. Als bezoeker ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk om na te gaan of het aanbod, de verkoop en de koop van bepaalde goederen of diensten wettelijk is toegestaan.

  - Laat je gezonde verstand spreken en vertrouw op je gevoel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

  - Als verkoper kan je eventuele teleurstellingen voorkomen door duidelijk te informeren over het aangeboden product, zoals relevante productspecificaties (inclusief eventuele tekortkomingen) en duidelijke (hoge resolutie) foto's.

  - Overweeg (zeker als het om grote bedragen gaat) om de gemaakte afspraken schriftelijk met elkaar vast te leggen, bijvoorbeeld een koopovereenkomst en een kwitantie als bewijs van betaling en levering.

  2. Weet met wie je zaken doet

  - Verzamel zoveel mogelijk informatie over de koper en bewaar alle (verzend) informatie.

  - Controleer diverse internetfora op naam, adres, telefoonnummer.

  - Heb je van de potentiële koper een bod boven de vraagprijs ontvangen, wees alert. 

  - Als je een hoog bod op jouw advertentie ontvangt (vaak hoger dan de vraagprijs) dan heb je wellicht te maken met een oplichter. Vaak bieden deze mensen meer dan de vraagprijs op producten zoals mobiele telefoons, laptops en digitale camera's. Wij adviseren jou om het bod te verwijderen.

  - De koper heeft haast met de aankoop en hoeft het product niet vooraf te inspecteren.

  - Check de reputatie van de koper (kijk naar de sterretjes in het profiel). Hier zie je wat de ervaringen zijn van andere verkopers, die zaken met deze koper hebben gedaan. Een waardering bestaat uit 1 tot 5 sterretjes en een kort commentaar. Het geeft aan hoe de ervaring met de koper of verkoper is geweest. Als je zelf positieve of negatieve ervaringen hebt met een (ver)koper dan kan je deze achterlaten op de waarderingenpagina van de (ver)koper. Op deze manier kunnen andere bezoekers beter inschatten of een (ver)koper wel of niet betrouwbaar is. Wil je meer weten over het waarderingssysteem? Of wil je een waardering achterlaten bij een bezoeker? Bekijk dan de hulppagina.

  - Wees alert bij kopers uit het buitenland.

  - Op internet zijn malafide (ver)kopers actief die handelen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld vanuit West-Afrika (Nigeria). Ze zijn onder andere actief in de groepen Auto's, Auto-onderdelen, Computer en Game Consoles, Telecommunicatie, maar bijvoorbeeld ook in de groep Immo. Hoe kan je zorgen dat je deze malafide (ver)kopers geen kans (meer) geeft? Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

  - Win zoveel mogelijk informatie in over de (ver)koper, bijvoorbeeld door op internet op de gegevens te zoeken (zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer).

  - Betaal geen voorschotten zonder dat je het goed zelf hebt gezien. Doe ook geen aanbetalingen waarbij iets in het vooruitzicht wordt gesteld (bijvoorbeeld het nasturen van sleutels, papieren).

  - Maak geen gebruik van Western Union, MoneyGram of cheques.

  - Stuur geen producten op naar het buitenland zolang je het geld nog niet op jouw bankrekening hebt staan.

  - Wees extra alert als een derde partij bij de transactie wordt betrokken om jouw vertrouwen te wekken (bank, transportbedrijf, pakjesdienst, escrowaanbieder).

  - Laat je niet misleiden door een professioneel uitziende website of e-mails van betrouwbare bedrijven: deze kunnen worden nagemaakt of misbruikt.

  - Let op! Wees voorzichtig met e-mails die zogenaamd als bewijs van verzending of betaling dienen en afkomstig zouden zijn van een bekende bank (bijvoorbeeld HSBC Bank, Citibank, PayPal), escrow aanbieder (bijvoorbeeld Escrow-Europa.com) of transport bedrijf (bijvoorbeeld DHL). Dit kunnen nep e-mails zijn bedoeld om jouw vertrouwen te winnen. Controleer in dat geval bij de instantie waarvan de e-mail afkomstig zou zijn of het bericht juist is. Ga bovendien altijd zelf naar de website van de aanbieder en ga niet in op e-mailberichten met actieve links. 

  Hieronder nog enkele signalen waaraan je malafide buitenlandse kopers kan herkennen:

  - De koper biedt meer dan de vraagprijs.

  - De koper schrijft in gebrekkig Engels en maakt gebruik van e-mailadressen van bijvoorbeeld Yahoo, Lycos, Hotmail of Gmail.

  - De koper vraagt na de eerste contacten om verder te communiceren met een ander e-mailadres.

  - De koper woont in het buitenland (doet zich vaak voor als zakenman) en wil het product kopen voor een familielid, vriend of wie dan ook, vaak woonachtig in Nigeria of een ander West-Afrikaans land.

  - De koper vraagt of het product naar het buitenland opgestuurd kan worden, zoals een West-Afrikaans land (Nigeria) of Oost-Europa (Roemenië).

  - De koper wil gebruik maken van een tussenpersoon om de betaling af te handelen (bijvoorbeeld de HSBC Bank, Citibank of PayPal).
  Of de koper doet een voorstel om te betalen via Western Union, MoneyGram of cheques.

  3. Veilige betaling en verzending

  - Door contant te betalen kan je op hetzelfde moment het geld in ontvangst nemen en het product overhandigen. In alle eurobiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt waarmee je eenvoudig echt van vals kan onderscheiden.

  - Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen: Cheques van buitenlandse banken kunnen ongedekt of vals zijn.

  - Maak geen gebruik van Western Union, Money Gram.

  - Wees voorzichtig met e-mails die zogenaamd als bewijs van verzending of betaling dienen en afkomstig zouden zijn van een bekende bank (bijvoorbeeld HSBC Bank, Citibank).

  - Dit kunnen nep e-mails zijn bedoeld om jouw vertrouwen te winnen. Controleer in dat geval bij de instantie waarvan de e-mail afkomstig zou zijn of het bericht juist is. Ga bovendien altijd zelf naar de website van de aanbieder en ga niet in op e-mailberichten met actieve links.

  - Verstuur het artikel aangetekend, zodat je een verzendbewijs krijgt waarmee je kan aantonen dat jehet artikel hebt verstuurd.

  - Stuur geen producten naar het buitenland (bijvoorbeeld Nigeria) voordat je het geld op jouw bankrekening hebt staan.

  - Kies voor een veilige betaling, bijvoorbeeld via de online betaalservice PayPal of bankoverschrijving.

  - Maak duidelijke afspraken over de prijs en de wijze van betaling. Er zijn diverse betaalmethoden die kunnen worden gebruikt. Kijk voor meer informatie over betaalmethodes op de pagina met veilig handelen tips voor de koper.

  - Wanneer de transactie niet in persoon wordt afgehandeld, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en de eventuele transport- en verzekeringskosten. Overweeg gebruik te maken van aangetekende verzending, waardoor er altijd een bewijs van verzending is. Je kan bijvoorbeeld afspreken deze kosten te delen.

  - Wees helder in de communicatie en reageer tijdig op vragen of biedingen. Maak duidelijke afspraken met elkaar, bijvoorbeeld over prijs, levering en garantie. Kortom, behandel de andere partij zoals je zelf ook behandeld wil worden. 

  Hieronder vind je voorbeelden waarover je duidelijke afspraken kan maken:

  - Is er al overeenstemming over de (ver)koop of is er nog slechts sprake van een onderhandeling?

  - Is er overeenstemming over de specificaties van het product en de prijs?

  - Is de afgesproken prijs inclusief verzendkosten en eventuele transport- en verzekeringskosten?

  - Is er overeenstemming over de leverings- en betalingstermijn/wijze?

  - Is er sprake van een garantie en zo ja, voor welke periode?

  - Overweeg om de gemaakte afspraken schriftelijk met elkaar vast te leggen. Dit kan door bijvoorbeeld een (auto)koopovereenkomst en een kwitantie als bewijs van betaling en levering.

  4. Transactie problemen

  - Probeer altijd eerst met elkaar in contact te treden en met elkaar tot een oplossing te komen.

  - Soms ontstaat er een verschil van mening tussen onze website bezoekers met betrekking tot de (ver)koop. Je kan hierbij denken aan: 

  ° Onenigheid over de totstandkoming van de (ver)koop (inclusief het biedproces).

  ° Het geleverde product is anders dan omschreven door de verkoper of voldoet niet aan jouw verwachtingen.

  ° Het product is later geleverd of kwijtgeraakt/beschadigd tijdens verzending.

  ° Er wordt inbreuk gemaakt op intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht of merkenrecht (zie onderaan deze pagina). Een ander voorbeeld is dat een adverteerder een foto of logo gebruikt en daarvoor geen toestemming heeft van de rechthebbende.

  Wij adviseren je om in dit soort gevallen altijd eerst met de andere partij in contact te treden. Meestal vinden koper en verkoper gezamenlijk een oplossing voor hun geschil.

  Doe in geval van oplichting altijd melding bij de Politie en bij ons.

  Neem contact op met de politie. Hoe meer mensen naar de politie gaan des te hoger de prioriteit ligt. Je dient dan naar jouw lokale politiebureau te gaan en de volgende informatie mee te nemen:
  1. Afdruk van de advertentie
  2. Eventueel bewijs van oplichting.
  3. Gegevens van de andere partij (e-mailadres, telefoonnummer, naam, adres, etc.), voor zover je die hebt.

  Neem contact op met de daartoe bevoegde overheidsinstanties in geval van specifieke problemen, bijvoorbeeld met financiële producten of dierenbescherming.

  Intellectuele eigendom

  We willen de intellectuele eigendomsrechten van rechthebbenden helpen beschermen en voor onze bezoekers willen wij een veilige en aangename zoekertjessite creëren. Door middel van het Meldingsformulier Inbreuk Intellectuele Eigendom kunnen rechthebbenden advertenties melden die een inbreuk maken op hun rechten. 
   
  Indien een zoekertje inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten, dan kan de rechthebbende dit zoekertje melden via het Meldingsformulier Inbreuk Intellectuele Eigendom (VeRO). Na ontvangst van het door de rechthebbende (of door degene die geautoriseerd is door de rechthebbende) volledig ingevulde formulier, zal het betreffende zoekertje worden verwijderd. Het formulier kan worden worden gemaild naar redactie@2dehands.be.

  Voorkom zelf oplichting!

  Met jouw melding help je misdrijven op of via het internet te stoppen. Ook voorkom je dat andere bezoekers worden opgelicht. Heb je vragen of twijfels over een bepaald zoekertje? Mail ons.

  Indien je het slachtoffer werd van een misdrijf en klacht wenst neer te leggen, dan kan je terecht bij de lokale politie in jouw buurt of naar keuze. Een overzicht van de politiezones vind je hier.

  Voor informatie en meldingen over economische wetgevingen raden wij jou aan de website van de FOD economie te consulteren. Meer bepaald hier.

  Voor nieuws en tips over online veiligheid, kan je terecht op de site van CERT.be: www.safeonweb.be.

  Voor algemene politionele informatie kan je terecht op de site van de politie. Meer bepaald hier

  Ben je opgelicht door een Nederlandse gebruiker?  

  Om een oplichting te voorkomen kan je vooraf de gegevens van verkopers controleren
  Als je door een Nederlandse gebruiker opgelicht werd kan je hier aangifte doen.

  Het gratis aanbieden van dieren kan ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Niet iedereen is even (dier)vriendelijk als hij/zij lijkt.

 • Je zoekertjes worden alleen geplaatst op 2dehands. Nadien kan je ze wel via Facebook delen: klik op het Facebook symbool op jouw Persoonlijke Pagina naast de titel van het zoekertje. Of op het Facebook icoontje (de blauwe F) onderaan jouw zoekertje.
 • Controleren of een prijs realistisch is

  Wees alert als populaire producten tegen lage prijzen worden aangeboden. Kijk naar vergelijkbare producten of diensten op 2dehands om te zien of een prijs realistisch is. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo.

  Hoe controleer ik of een prijs realistisch is?
  • Verdiep je goed in de waarde van het product.
  • Kijk naar de prijzen van vergelijkbare producten of diensten op 2dehands.
  • Stel kritische vragen over de herkomst van het product.
  • Vraag de verkoper om het aankoop- en garantiebewijs.
  Check ook zeker onze"Veilig handelen" pagina voor alle tips rondom veilig en succesvol handelen op 2dehands.


   
 • Als je een zoekertje bekijkt, kan je zien hoeveel keer dat zoekertje al bekeken is. Dat cijfer verschijnt rechtsonder de zoekertjestitel naast het oogje.

  Hoe vaak is een zoekertje bekeken via 2dehands
  Wil je weten hoeveel keer jouw zoekertje is bekeken? Dit vind je terug op je persoonlijke pagina in de lijst met al jouw zoekertjes. Naast het symbool met het oogje, zie je  hoeveel keer je zoekertje is bekeken. 

  Hoe vaak is mijn zoekertje bekeken via Mijn Profiel
 • Iedere dag worden er ongeveer 100.000 zoekertjes geplaatst op 2dehands. Als je in een populaire categorie adverteert, kan het dus zijn dat je advertentie snel wegzakt in de resultatenlijst.

  Er zijn verschillende opvalmogelijkheden waarmee je jouw zoekertje meer kan laten opvallen, zodat je een grotere kans hebt op een snellere verkoop.

  Kijk op onze promotiepagina en ontdek "topzoekertje" en "omhoog plaatsen".

   
 • • Plaats goede foto's bij je zoekertje (3 is ideaal): zo verkoop je sneller. 

  • Geef een korte, duidelijke omschrijving. 

  • Plaats je zoekertje in de juiste rubriek.

  • Gebruik geen hoofdletters of vreemde tekens om de aandacht te trekken. 

  • Plaats je zoekertje slechts 1 keer: dubbele zoekertjes worden verwijderd. 

  • Promoot je zoekertje en verkoop sneller: er zijn tal van opties.
 • De kweker is erkend door de bevoegde Dienst Inspectie Dierenwelzijn, te herkennen aan zijn HK-nummer.
  Vraag de kweker naar dit nummer of raadpleeg de website van de dienst Dierenwelzijn, Vlaamse overheid voor een lijst van de erkende inrichtingen.

  - De fokker heeft een goede naam bij de rasvereniging (controleer dit op voorhand).

  - De fokker heeft niet veel nestjes tegelijk, in verhouding tot het aantal moederdieren waarmee hij fokt, en heeft niet allerlei verschillende soorten pups of kittens zitten. 

  - De fokker stelt vragen aan een potentiële koper om te zien of het dier goed terecht komt. Hondenfokkers zijn wettelijk verplicht een vragenlijst voor te leggen. Lees deze vragenlijst vóór uw bezoek aan een fokker door, zodat u niet enkel vlot op deze vragen kan antwoorden, maar zodat u ook de mate van betrokkenheid van de fokker bij het vinden van een goede thuis voor het dier kan aftoetsen.

  - De fokker geeft het dier niet eerder mee dan de wettelijk vastgelegde minimum leeftijd. Bij pups en kittens is deze leeftijd minimaal 7 weken.

  - Informeer naar goede rasverenigingen of fokkers.

  - Beoordeel ook de omstandigheden van het dier kritisch.

  - Het dier moet in een schone, warme, tochtvrije ruimte zitten. 

  - Het dier is levendig, zit goed in de vacht en heeft stralende, propere ogen.

  - U krijgt het moederdier te zien.

  - Het dier bevindt zich in een omgeving die sociaal gedrag stimuleert.

  - Het dier heeft alle noodzakelijke inentingen gehad.

  - De hond is gechipt of geïdentificeerd via een tatoeage en geregistreerd.

  Op dit ogenblik bestaat er in België een algemene identificatie- én registratieverplichting voor honden. Voor katten geldt de identificatieverplichting bij verkoop.

  - Het dier heeft geen ontoelaatbare ingrepen (zoals vb. verboden amputaties) ondergaan, behalve wanneer deze ingrepen verricht werden voor het van kracht zijn van het verbod (vb. in geval van adoptie van oudere dieren). Klik hier voor meer info.

  Het gratis aanbieden van dieren kan ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Niet iedereen is even (dier)vriendelijk als hij/zij lijkt.

  Dierenwelzijn heeft onlangs een nieuwe website over het informeren van toekomstige diereneigenaars.
  Wij raden u aan om deze eerst raad te plegen: http://www.huisdierinfo.be/​

Wilt u direct met ons in contact komen?

contacteer ons