Bedankt voor uw reactie. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Tips voor de koper

Tips voor de koper

Op deze pagina vindt u tips die als hulpmiddel gebruikt kunnen worden bij de aanschaf van een product of dienst via onze website. Deze tips zijn erop gericht om u als koper zo goed mogelijk te informeren over internetoplichters en hoe u hen het werk zo moeilijk mogelijk kunt maken. Wij raden u aan deze pagina goed door te nemen voordat u over gaat tot een transactie. Klik ook op de links met meer informatie om uzelf nog beter te laten informeren over specifieke onderwerpen. 

Wees altijd alert! Met onderstaande tips kunt u het risico dat u wordt opgelicht minimaliseren.

1. Persoonlijk contact en heldere communicatie

- Zoek naar producten bij u in de buurt en haal deze zelf op bij de verkoper.  In persoon zaken doen is verreweg de meest veilige manier omdat u precies weet met wie u zaken doet en wat u koopt. Dit geldt zeker als het om grote bedragen gaat. De koper kan het product persoonlijk inspecteren en partijen kunnen gelijk oversteken: de verkoper wordt direct contant betaald en de koper kan het product meteen meenemen. Om eenvoudig aanbod bij u in de buurt te vinden, kunt u zoeken op postcodegebied (met straal).

- Maak contact via de telefoon, bij voorkeur via een vaste lijn.

- Maak duidelijke afspraken met de verkoper, over de prijs, levering en garantie. 

Het kan zijn dat u zich er niet prettig bij voelt om onbekenden in huis te ontvangen dan wel bij onbekenden langs te gaan. Spreek in dat geval een voor beide partijen prettige (openbare) plek af om de transactie af te handelen, bijvoorbeeld buiten voor de deur van de verkoper of bij een winkelcentrum, postkantoor of bank.

- Vraag de adverteerder om zijn adresgegevens en probeer te controleren of deze juist zijn. 

Als uw handelspartner krampachtig probeert zijn adres achter te houden of niet in persoon wil handelen, wees dan alert. Iemand die betrouwbaar is, heeft hier doorgaans geen moeite mee.

- Als koper kunt u eventuele teleurstellingen voorkomen door duidelijk te informeren naar het aangeboden product, zoals relevante productspecificaties (inclusief eventuele tekortkomingen) en duidelijke (hoge resolutie) foto's.

- Laat uw gezonde verstand spreken en vertrouw op uw gevoel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

- Spreek liever niet af op een afgelegen plek en neem geen grote sommen geld mee. 

- Wees behoedzaam met het afspreken op afgelegen plaatsen (zoals parkeerplaatsen) en kijk uit met het meebrengen van grote sommen geld.

- Neem bij voorkeur nog iemand mee: twee mensen zien en weten meer dan één. Laat u niet van de wijs brengen wanneer afspraken omtrent de ontmoeting op het laatste moment wijzigen (bijvoorbeeld omdat men alsnog door omstandigheden op een afgelegen plaats wil afspreken).

Volg hierbij uw gevoel: zie bij twijfel af van de transactie. Zorg dat u in geval van grotere bedragen weet met wie u handelt (vraag bijvoorbeeld om legitimatie) en overweeg een koopovereenkomst en kwitantie te gebruiken (zodat u de betaling en levering kunt aantonen). Wanneer u om wat voor reden dan ook besluit om niet in persoon de transactie af te handelen, schuilt daar een risico in. Maak in dat geval voor uzelf een risico-analyse: bepaal tot welk bedrag u bereid bent risico te lopen en neem maatregelen om het risico te minimaliseren.
 
2. Weet met wie u zaken doet

- Bekijk hoe lang de verkoper actief is op de website. 

Het is belangrijk dat u weet met wie u zaken doet. Zeker wanneer u niet in persoon de transactie afhandelt. Bekijk hoe lang de verkoper actief is op onze website en check zijn andere zoekertjes. Vraag dus altijd om persoonlijke gegevens van de (ver)koper. Als er iets mis gaat of de (ver)koper houdt zich niet aan zijn afspraak, dan kunt u later altijd contact opnemen of eventuele andere stappen overwegen.

- Controleer persoonlijke (contact)gegevens. 

Via de telefoon is vaak de makkelijkste en snelste manier om contact te zoeken met elkaar. Vraag bij voorkeur naar het vaste telefoonnummer van de (ver)koper. Een mobiel nummer is anoniem en moeilijk te achterhalen. Controleer eventueel nog de naam en het adres in combinatie met een vast telefoonnummer met behulp van de Gouden gids.

- Bekijk ook andere zoekertjes van de verkoper.

- Biedt de verkoper veel gewilde producten aan tegen zeer lage prijzen, wees dan alert.

- Check de reputatie van de verkoper (klik op het sterretje bij het zoekertje). 

Hier ziet u wat de ervaringen zijn van andere kopers, die zaken met deze adverteerder hebben gedaan. Een waardering bestaat uit een positieve, negatieve of neutrale score en een kort commentaar. Het geeft aan hoe de ervaring met de koper of verkoper is geweest.

Als u zelf positieve of negatieve ervaringen hebt met een (ver)koper dan kunt u deze achterlaten op de waarderingenpagina van de (ver)koper. Op deze manier kunnen andere bezoekers beter inschatten of een (ver)koper wel of niet betrouwbaar is. Wilt u meer weten over het waarderingssysteem? Of wilt u een waardering achterlaten bij een bezoeker? Bekijk dan de hulppagina.

- Zoek de bezoeker via internet, controleer bij de Kamer van Koophandel en diverse internet fora. 

- Zoek via een zoekmachine (bijvoorbeeld Google) op naam, telefoonnummer en bankrekening van de (ver)koper. Als de (ver)koper malafide is, dan is de kans groot dat slachtoffers gegevens op een forum over internetoplichting hebben geplaatst.

- Wees alert bij verkopers uit het buitenland. 

Op internet zijn malafide (ver)kopers actief die handelen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld vanuit West-Afrika (Nigeria). Ze zijn onder andere actief in de groepen Auto's, Auto-onderdelen, Computer en Game Consoles, Telecommunicatie, maar bijvoorbeeld ook in de groep Immo. 

Hoe kunt u zorgen dat u deze malafide (ver)kopers geen kans geeft?
 
- Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

-  Win zoveel mogelijk informatie in over de (ver)koper, bijvoorbeeld door op internet op de gegevens te zoeken (zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer).

-  Betaal geen voorschotten zonder dat u het goed zelf heeft gezien. Doe ook geen aanbetalingen waarbij iets in het vooruitzicht wordt gesteld (bijvoorbeeld het nasturen van sleutels, papieren).

-  Maak geen gebruik van Western Union, MoneyGram of cheques.

-  Wees extra alert als een derde partij bij de transactie wordt betrokken om uw vertrouwen te wekken (bank, transportbedrijf, pakjesdienst, escrowaanbieder).

-  Laat u niet misleiden door een professioneel uitziende website of e-mails van betrouwbare bedrijven: deze kunnen worden nagemaakt of misbruikt.

Let op! Wees voorzichtig met e-mails die zogenaamd als bewijs van verzending of betaling dienen en afkomstig zouden zijn van een bekende bank (bijvoorbeeld HSBC Bank, Citibank, PayPal), escrow aanbieder (bijvoorbeeld Escrow-Europa.com) of transport bedrijf (bijvoorbeeld DHL). Dit kunnen nep e-mails zijn bedoeld om uw vertrouwen te winnen. Controleer in dat geval bij de instantie waarvan de e-mail afkomstig zou zijn of het bericht juist is. Ga bovendien altijd zelf naar de website van de aanbieder en ga niet in op e-mailberichten met actieve links. 

Hieronder nog enkele signalen waaraan u malafide buitenlandse verkopers kunt herkennen:

-  De verkoper heeft meerdere vergelijkbare zoekertjes op onze website staan, vooral gewilde producten tegen zeer lage prijzen.
 

-  De verkoper schrijft in gebrekkig Engels (veel taal en grammaticale fouten).

-  De verkoper vraagt na de eerste contacten om verder te communiceren met een ander e-mail.

-  De verkoper geeft aan in het buitenland te verblijven en daarom niet in persoon de verkoop te kunnen afhandelen.

-  De verkoper heeft haast met de transactie en dwingt u daarmee tot een overhaaste beslissing.

-  De verkoper wil gebruik maken van een (anonieme) betaaldienst zoals Western Union, MoneyGram of cheques.

-  De verkoper vraagt u bepaalde kosten vooruit te betalen, bijvoorbeeld een voorschot of kosten voor de douane.
 
3. Weet wat u koopt

- Win zoveel mogelijk informatie over het product in door zelf vragen te stellen bij de verkoper. 

U kunt bij de verkoper vragen naar een aankoopbewijs, foto's of producteigenschappen die niet in het zoekertje vermeld staan. U kunt dan denken aan de specificaties, authenticiteit, herkomst of mogelijke tekortkomingen van het product. Schroom niet om de verkoper vragen te stellen. Een goede verkoper zal u altijd willen helpen als er onduidelijkheden zijn.

- Wees extra voorzichtig met zoekertjes waarin dure producten zoals iPhones, laptops, mobiele telefoons, digitale camera's, plasma tv's en spelcomputers worden aangeboden.

- Vergelijk de prijzen van soortgelijke producten of diensten op 2dehands om te beoordelen of een prijs realistisch is. Ga niet in op te mooie aanbiedingen. 

Via onze website kunt u mooie deals vinden. Van tweedehands tot nieuwe producten, van auto's tot diensten en vakmensen tot unieke verzamelobjecten. Van gratis producten tot producten van tien- tot honderdduizenden euro's. Voor transacties via onze website geldt net als in de offline wereld dat uw gezonde verstand de beste leidraad is.

- Wees alert als de prijs te mooi is om waar te zijn. De beste manier om in te schatten wat een realistische prijs is voor het product waarin u interesse heeft, is om de prijzen van soortgelijke producten of diensten op 2dehands te vergelijken.

- Vraag om exacte eigenschappen van het artikel en bewaar alle informatie. Bewaar ook het eventuele e-mailcontact, de betalingsbewijzen en een kopie van het zoekertje (met foto’s). 

Als koper kunt u eventuele conflictsituaties voorkomen door u duidelijk te laten informeren over het aangeboden product. Denk aan relevante productspecificatie, eventuele tekortkomingen en duidelijke foto's. 

Hieronder vindt u voorbeelden waarover u duidelijke afspraken kunt maken:
 
- Is er al overeenstemming over de (ver)koop of is er nog slechts sprake van een onderhandeling?

- Is er overeenstemming over de specificaties van het product en de prijs?

- Is de afgesproken prijs inclusief verzendkosten en eventuele transport- en verzekeringskosten?

- Is er overeenstemming over de leverings- en betalingstermijn/wijze?

- Is er sprake van een garantie en zo ja, voor welke periode?
Overweeg om de gemaakte afspraken schriftelijk met elkaar vast te leggen. Dit kan door bijvoorbeeld een (auto)koopovereenkomst en een kwitantie als bewijs van betaling en levering.

- Ga na of het is toegestaan om de betreffende producten of diensten te kopen. Het is de verantwoordelijkheid van bezoekers om te controleren of de producten of diensten mogen worden verhandeld op basis van wet- en regelgeving en de spelregels van onze website. 

Voor uw gemak hebben we een lijst met voorbeelden van verboden of verdachte objecten en diensten opgesteld. Uiteraard dient u altijd zelf te controleren of u het object mag (ver)kopen. Als bezoeker bent u uiteindelijk zelf verantwoordelijk om na te gaan of het aanbod, de verkoop en de koop van bepaalde goederen of diensten wettelijk is toegestaan.

- Controleer het serienummer van het artikel wanneer dit van toepassing is op uw product en vraag om het originele aankoopbewijs.

4. Veilige betaling en verzending

- Maak duidelijke afspraken over de prijs en de wijze van betaling. Maak nooit grote bedragen over naar iemand die u niet kent, hoe betrouwbaar de verkoper ook overkomt.

- Er zijn diverse betaalmethoden die kunnen worden gebruikt: 
 
Contante betaling – Door contant te betalen kunt u gelijk oversteken. Stuur echter nooit contant geld per post op. In alle eurobiljetten zijn echtheidskenmerken verwerkt waarmee u eenvoudig echt van vals kunt onderscheiden.

Betalingen via prepaid card  Een prepaid card is een herlaadbare kaart waarmee je dezelfde betalingen kan uitvoeren als met een kredietkaart of betaalkaart.
In tegenstelling tot een kredietkaart, moet je voor de prepaid card geen krediet openen. Als houder van de kaart zet je zelf een bedrag op je Prepaid card en kun je dit bedrag gebruiken voor je betalingen op het internet, in winkels of voor geldafhalingen.

Een Prepaid card is voor iedereen toegankelijk (min 18 jaar): er gaat geen acceptatieprocedure aan vooraf.
Opgelet: Prepaid Cards worden meer en meer gebruikt. Toch is het aangeraden om extra voorzichtig te zijn (een prepaid kaart is immers anoniem) en zoveel mogelijk informatie over de verkoper de verzamelen voor een transactie.
Voorbeelden van prepaid kaarten: Paysafe, 3V, bpost,…
 
Giro/Bank - Een bankoverschrijving is een veilig manier van betalen. Het risico van deze betaalmethode is wel dat u betaalt voor een product dat u niet vooraf heeft geïnspecteerd en nog niet in uw bezit heeft. Gebruik deze methode dan ook alleen als u de verkoper vertrouwt. Uw geld kan later niet meer worden teruggestort op uw rekening (storneren).
 
PayPal - Met PayPal kunt u direct online betalen of betaald worden via uw eigen bankrekening of creditcard. Wanneer u verzendbare producten betaalt via PayPal, zijn uw aankopen in veel gevallen onbeperkt beschermd. Klik hier voor meer informatie.

 
Rembours - Bij een rembourszending wordt er bij aflevering van het product aan de deur betaald aan de postbode. Het nadeel van rembours is dat pas na betaling aan de postbode het ontvangen product kan worden bekeken. Dit kan dus een baksteen zijn in plaats van een laptop. Gebruik rembours daarom alleen als u de verkoper vertrouwt. Twijfelt u aan de authenticiteit van de postbode, vraag dan naar zijn of haar legitimatie. Mocht de postbode deze niet kunnen overleggen, betaal dan niet.
 
Western Union en MoneyGram - Deze zogenaamde Money Transfer betaaldiensten zijn alleen geschikt om contant geld over te maken aan iemand die u zelf kent en raden wij dan ook af. De ontvanger kan namelijk het geld ophalen enkel op vertoon van een Money Transfer Controle Nummer (MTCN) die hij van de afzender krijgt. Hierdoor kan volledig anoniem en zonder sporen geld worden afgehaald.
 
Cheques - Wees voorzichtig als een koper wil betalen met een cheque. Mogelijk zijn dit kopers uit het buitenland die met ongedekte of valse cheques willen betalen. Vaak bieden zij een hoger bedrag dan de vraagprijs. Wij adviseren u contact op te nemen met uw bank voordat u dergelijke betalingen accepteert. Oplichters kunnen met een cheque vanuit het buitenland geld op uw rekening storten. Pas na een maand komt een bank er achter dat de cheque ongedekt is. In de tussentijd heeft u het artikel waarschijnlijk al afgeleverd en bent u uw geld kwijt. Vermijd dus het gebruik van cheques.

- Wees alert bij internationale betalingen.

- Vraag naar garantie- en transactiekosten (zodat u niet ineens extra kosten moet betalen).

- Laat de producten veilig verzenden. Als de (ver)koop niet in persoon wordt afgehandeld, maak dan duidelijke afspraken over de verzending en eventuele transport- en verzekeringskosten. Overweeg gebruik te maken van aangetekende verzending, waardoor er altijd een bewijs van verzending is. U kunt bijvoorbeeld afspreken deze kosten te delen.

5. Transactieproblemen

- Probeer altijd eerst met de verkoper in contact te treden en met elkaar tot een oplossing te komen. 

- Soms ontstaat er een verschil van mening tussen 2dehands bezoekers met betrekking tot de (ver)koop.

U kunt hierbij denken aan:

° Onenigheid over de totstandkoming van de (ver)koop (inclusief het biedproces).

° Het geleverde product is anders dan omschreven door de verkoper of voldoet niet aan uw verwachtingen.

° Er wordt inbreuk gemaakt op intellectuele eigendomsrechten zoals auteursrecht of merkenrecht (zie onderaan deze pagina). Een ander voorbeeld is dat een adverteerder een foto of logo gebruikt en daarvoor geen toestemming heeft van de rechthebbende.

° Het product is later geleverd of kwijtgeraakt/beschadigd tijdens verzending.

Wij adviseren u om in dit soort gevallen altijd eerst met de andere partij in contact te treden. Meestal vinden koper en verkoper gezamenlijk een oplossing voor hun geschil.

Doe in geval van oplichting altijd melding bij de Politie en bij ons. 

Neem contact op met de politie. Hoe meer mensen naar de politie gaan des te hoger de prioriteit ligt. U dient dan naar uw lokale politiebureau te gaan en de volgende informatie mee te nemen:

1. Afdruk van de advertentie.
2. Bewijs van betaling (bijv. een bankafschrift).
3. Bewijs van oplichting (als het gaat over verkeerde/kapotte artikelen).
4. Gegevens van de andere partij (e-mailadres, telefoonnummer, naam, adres, etc.), voor zover u die heeft.
 
Neem contact op met de daartoe bevoegde overheidsinstanties in geval van specifieke problemen, bijvoorbeeld met financiële producten of dieren.

Bescherming intellectuele eigendom

We willen de intellectuele eigendomsrechten van rechthebbenden helpen beschermen en voor onze bezoekers willen wij een veilige en aangename zoekertjessite creëren. Door middel van het Meldingsformulier Inbreuk Intellectuele Eigendom kunnen rechthebbenden advertenties melden die een inbreuk maken op hun rechten. 

Indien een zoekertje inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten, dan kan de rechthebbende dit zoekertje melden via het Meldingsformulier Inbreuk Intellectuele Eigendom (VeRO). Na ontvangst van het door de rechthebbende (of door degene die geautoriseerd is door de rechthebbende) volledig ingevulde formulier, zal het betreffende zoekertje worden verwijderd. Het formulier kan worden gefaxt naar +32 (0) 2 788 97 51 of worden gemaild.

Voorkom zelf oplichting!

Met uw melding helpt u misdrijven op of via het internet te stoppen. Ook voorkomt u dat andere bezoekers worden opgelicht. Heeft u vragen of twijfels over een bepaald zoekertje? Mail ons.

Indien u het slachtoffer werd van een misdrijf en klacht wenst neer te leggen, dan kunt u terecht bij de lokale politie in uw buurt of naar keuze. Een overzicht van de politiezones vindt u hier.

Voor informatie en meldingen over economische wetgevingen raden wij u aan de website van de FOD economie te consulteren. Meer bepaald hier.

Voor nieuws en tips over online veiligheid, kunt u terecht op de site van CERT.be: www.safeonweb.be.

Voor algemene politionele informatie kunt u terecht op de site van de politie. Meer bepaald hier


Het gratis aanbieden van dieren kan ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Niet iedereen is even (dier)vriendelijk als hij/zij lijkt.

Wilt u direct met ons in contact komen?

contacteer ons