Activeer online betalen en regel voortaan elke transactie heel eenvoudig via 2dehands met Bancontact
Bedankt voor uw reactie. We zullen zo snel mogelijk antwoorden.

Wat zijn objecten die inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van anderen?

Objecten die inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van anderen

Het is niet toegestaan om op de Website of Facebook-pagina van 2dehands objecten of diensten aan te bieden die inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van anderen, zoals auteursrechten, merkenrechten, domeinnaamrechten, portretrechten etc. 

Voorbeelden van aanbiedingen die niet zijn toegestaan op 2dehands:
  • namaakartikelen en replica's (bijvoorbeeld namaak merkkleding of -accessoires, of namaak merkparfums of -cosmetica)
  • producten elektronisch versturen via internet zonder licentie van de eigenaar van de auteursrechten (softwarepiraterij)
  • software en spelcomputers waarvoor men geen verkooplicentie heeft
  • niet toegestane kopieën van CD's, DVD's of Video's (waaronder bootlegs en muziek)
  • foto's van of gemaakt door derden
Voorbeelden van aanbiedingen die wel zijn toegestaan op 2dehands:
  • authentieke merkkleding
  • reproducties van werken mits de auteur langer dan 70 jaar geleden is overleden
 
Let op! Het is eveneens toegestaan om op 2dehands (blanco) dragers of apparaten die kunnen worden aangewend voor het kopiëren voor eigen gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken en prestaties (privékopie), aan te bieden.

Voorbeelden van zodanige dragers of apparaten zijn blanco mediadragers, blanco CD-R, blanco DVD-R, blanco geheugenkaarten, blanco USB-sticks, MP3/MP4-spelers, externe harde schijven, mobiele telefoons met MP3/MP4-functie, set top boxes en tablets. 

Het in de handel brengen van deze dragers of apparaten kan mogelijk onderworpen zijn aan de heffing van een vergoeding (kortweg Auvibel vergoeding). Deze vergoeding is verschuldigd als tegenprestatie voor het kunnen maken van een privékopie met behulp van zulke dragers of apparaten. 

Info over toepassing van Auvibel vergoeding 

Info over toepassing van Auvibel vergoeding Overeenkomstig de Wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten dient de vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik (kortweg Auvibel-vergoeding) betaald te worden door:
I. de fabrikant;
II. de intracommunautaire invoerder: of
III. de intracommunautaire aankoper;
van dragers of apparaten die kunnen worden aangewend voor het kopiëren voor eigen gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken en prestaties (privékopie). 

In het Koninklijk Besluit van 18 oktober 2013 betreffende het recht op vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik vindt u een actueel overzicht van de dragers en apparaten waarop deze vergoeding van toepassing is. Zo zijn bijvoorbeeld blanco mediadragers, blanco CD-R, blanco DVD-R, blanco geheugenkaarten, blanco USB-sticks, MP3/MP4-spelers, externe harde schijven, mobiele telefoons met MP3/MP4-functie en set top boxes sinds 1 februari 2010 onderworpen aan de Auvibel-vergoeding. Sinds 1 december 2013 zijn ook tablets hieraan onderhevig.

Indien men - in zijn hoedanigheid van fabrikant, intracommunautaire invoerder of intracommunautaire aankoper van zodanige dragers of apparaten - deze goederen op het nationale grondgebied in de handel brengt, zal men op dat ogenblik beschouwd worden als bijdrageplichtige van de Auvibel-vergoeding. In voorkomend geval dient u hieromtrent een aangifte in te dienen bij Auvibel,

Raadpleeg voor meer informatie over de Auvibel-vergoeding de website of neem contact op per mail via auvibel@auvibel.be of per telefoon via + 32 (0)2 650 09 50.

Wilt u direct met ons in contact komen?

contacteer ons